Oedeemtherapie – Fysiotherapie Schiedam-West – Schiedam

Fysiotherapie Schiedam-West

Fysiotherapie Schiedam-West is een moderne goed uitgeruste praktijk voor fysiotherapie, shockwavetherapie en fysiofitness (bereikbaar met traplift).

U kunt op onze site informatie krijgen over onze praktijk, behandelmethoden, nieuws en bestellingen doen in onze webshop.

De laatste nieuwtjes vindt u onder het kopje actueel.

Oedeemtherapie

Wat is oedeem?

Oedeem is een ophoping van overmatig vocht in een deel van het lichaam. Doordat dit lichaamsdeel vocht vast houdt zwelt het op. Oedeem is bijna nooit een klacht op zichzelf. Het is namelijk vaak een symptoom van een andere ziekte of aandoening. Denk aan hart- of nierfalen, diep veneuze trombose of chronische veneuze insufficiëntie van de bloedvaten, storing in het lymfesysteem, lipoedeem, infecties en tumoren.

Soorten oedeemtherapie

Er zijn talloze manieren en methodes om oedemen te behandelen. Hieronder worden er een paar toegelicht.

Lymfetaping

Deze behandelmethode is gebaseerd op een simpel principe. Met behulp van tape wordt de huid een klein beetje omhoog getild, waardoor er in de huid en de onderliggende weefsels meer plek vrij is voor het vocht. In combinatie met ademhalings- en bewegingsoefeningen verplaatst het vocht de juiste kant op.

Manuele lymfedrainage

Lymfedrainage stimuleert de lymfevaten om het overmatige vocht weer op te nemen in het lymfestelsel en zorgt ervoor dat er meer weefselvocht wordt afgevoerd. Dit doet de therapeut door met de handen op en rondom het weefsel met oedeem pompende bewegingen te maken. Dit stimuleert het netwerk van fijne lymfevaten vlak onder de huid. Oedeem handgrepen kunnen hierbij helpen. Met deze grepen kan de therapeut heel specifiek het oedeem behandelen. De therapeut leidt op deze manier het vocht naar plekken waar het makkelijker wordt opgenomen.

Zwachtelen/bandageren

Nadat de stimulering van de vochtafvoer is gedaan wordt het betreffende gebied vaak gezwachteld. Hierbij wordt er een verband gelegd om het lichaamsdeel om te voorkomen dat het vocht weer teruggaat naar de oude plek. Oefentherapie, soms gecombineerd met ademhalingsoefeningen, heeft een positief effect op de vochtafname.

Therapeutische elastische kous

Als het oedeem in de loop van de tijd niet meer verder afneemt, wordt een therapeutische elastische kous aangemeten.